Sök
Stäng denna sökruta.

Vanliga frågor och svar

Här finner du sånt som är nödvändigt att veta angående våra bostäder och lokaler. Du kan lätt hitta svar på dina frågor, även lite tips och tricks på sånt som kan behövas i en bostad.

Tveka inte att höra av dig om du har ytterligare funderingar.
Trevlig läsning!

För hyresgäster

Anmäl omedelbart till fastighetsägaren vid förlust av nyckel.
Vid förlust av nyckel debiteras hyresgästen en kostnad av cylinderbyte till en maximal kostnad av 3.000:- (tretusen kronor).

Det är viktigt att du har en hemförsäkring gällande din bostad. Detta är ifall något som t.ex. stöld, brand eller liknande skulle inträffa.
Kontakta genast polisen för att göra en anmälan av stölden. För att få någon form av ersättning bör du kontakta ditt försäkringsbolag.
Tänk på att inte förvara stöldbegärlig egendom i källar- eller vindsförråd.

Om du får stopp i ditt avlopp, i antingen badrummet eller köket, kan det vara vattenlåset som behöver rengöras. Hyresgästen ska själv rengöra från hår, matrester eller dylikt.

Om vattenlåset är rengjort utan resultat behöver du kontakta oss på NSI för att göra en felanmälan.

Journumret är: 0771-40 70 90.
Jouren sköts via Securitas och dit kommer du efter kl.16:00-08:00, samt helger. Dit ringer du och får hjälp när ett ärende är AKUT. Som t.ex. vatten står och sprutar i köket. 

Om du glömt din nyckel och blivit utelåst kan du under kontorstid(08:00-16:00) kontakta felanmälan.
Kvällar och helger är det jouren du kontaktar, 0771-40 70 90.
Upplåsning av lägenhet eller port, på grund av borttappad eller glömd nyckel på kvällar och helger kostar 2 000:-.

Byte av glödlampor, lysrör samt glimtändare fixar du själv. När lysrören börjar blinka är det dags att byta lysrör. Det är viktigt att byta lysrören och glimtändarna samtidigt, då kommer lysrören att hålla i många år framöver.

Tänk också på att lysrör och andra lågenergilampor innehåller kvicksilver och räknas som farligt avfall, hantera de därför alltid med försiktighet och lämna förbrukade lysrör till återvinning.

Skruva ut propphuven med den trasiga proppen ur el-centralen. Oftast så har den lilla färgade brickan lossnat för att indikera vilken säkring som har löst. Ta ur den trasiga proppen ur propphuven och sätt dit en ny propp med rätt ampere.

Se till att skaffa ett hänglås till ditt förråd. Tänk på att inte förvara stöldbegärlig egendom i källar- eller vindsförråd.
Tänk på att det kan bli fukt i källarförrådet, vilket kan skada saker du förvarar där. Placera därför inte föremål direkt på golvet eller mot vägg. Det funkar bra att ställa kartonger och dylikt på lastpallar, hyllor eller liknande.
Se till för allas trivsel att källardörrar hålls stängda och låsta när du lämnar.
Det är förbjudet att ställa saker i gångar. Håll rent och snyggt i ditt förråd, och i i källargångar.

I trapphus är det STRÄNGT förbjudet att lämna cyklar, vagnar, flyttlådor, skräp m.m. Detta måste respekteras för allas säkerhet.
Om det saknas vagnförråd i din fastighet får du placera din barnvagn i lägenhet eller lägenhetsförråd.
Tvättstuga, cykelförråd, eventuella förråd för vagnar m.m. är till för alla hyresgäster i din fastighet. Se därför till att du håller ordning och reda på ditt, lämnar det städat och snyggt till dina grannar.

Köksfläkten kan snabbt flottig och smutsig om man lagar mat där hemma. Men tyvärr glöms rengöring av köksfläktens filter lätt och ofta bort, vilket kan leda till att utsuget blir sämre.
Rengöringen ansvarar hyresgästen själv för.

Koka upp vatten i en kastrull med bikarbonat och ättika och lägg ner filtret i kastrullen. Låt stå i några minuter, skölj med rent vatten och borsta försiktigt filtret med en borste. Om filtret inte går ner i kastrullen, lägg det i en djup plåt och häll över den varma vattenblandningen och låt stå så i några minuter. Det går också bra att diska det i diskmaskinen.

Om brandvarnaren piper med jämna mellanrum utan anledning är det dags för batteribyte.
I varje lägenhet har vi brandvarnare. Det är du själv som ska underhålla brandvarnaren och kontrollera så att batteriet fungerar.

Säkerhet och tips

För att alla ska trivas i sina lägenheter måste man visa hänsyn till varandra. Tänk på att inte spela musik eller tv:n på hög volym, tala med för höga röster, undvik spring fram och tillbaka i trapphuset osv. Vid behov efter kontorstid ring störningsjouren(Securitas). Telefon; 0771-40 70 90.

Respektera dina grannar genom att lämna det snyggt och prydligt efter dig i trapphus, tvättstuga, förråd och andra gemensamma utrymmen. Se till att dörrar är stängda så inte obehöriga tar sig in.

Se till att soprum/soptunnor sköts. Sopor ska läggas i soptunnan och locket ska stängas. Om det har blivit fullt i alla soptunnor behöver man höra av sig till NSI så kan vi beställa extra tömning.

Det är viktigt att hålla sin lägenhet ren och välvårdad för din egen trivsel.
Om lägenheten inte städas och tas hand om kan det locka till sig skadedjur och ohyra.

Det viktigt att inte ha saker som smutstvätt, matrester och sopor kvarliggandes på golvet. Se till att ha en tvättkorg som smutstvätt ligger i, dammsuga golvytor regelbundet och gå ut med soporna.

Du kan behöva frosta av din frys när det bildas isklumpar i den. Detta gör du genom att stänga av frysen och låta dörren stå öppen. Lägg en handduk framför frysen. Ställ en långpanna eller stor form framför frysen och försök om det går skjuta den lite under. Om det finns ett avrinningsrör på frysen för att vattnet ska rinna ut så dra ut den. Låt sedan isen smälta och vattnet droppa ner. Om man vill snabba på processen kan man koka upp vatten på spisen eller ta varmt vatten från kranen och ställa i kastruller i frysen. Ställ dem där isen är som tjockast. När vattnet i kastrullen svalnat, värm på eller ta nytt och ställ in igen. Tänk på att inte använda några vassa knivar eller liknande om du försöker skrapa bort is. Då kan du skada frysen. Det enklaste är att vänta tills isen smält och droppat ner. Torka sedan ur frysen och låt sedan stå med öppen dörr en stund så att all fukt torkar bort. Sätt på frysen och stäng dörren. När frysen nått rätt temperatur ställ då in frysvarorna igen.

Rengör kakel och klinker i badrummet regelbundet. Då slipper du mögel som kan börja växa i rester av smuts och tvål. Tips är att använda 24% ättika som du därefter lägger på beläggningen. Låt det verka i någon timme och använd sedan en tandborste eller en trasa och gnugga rent.

Du behöver rengöra din ugn då och då så den håller ett bra skick.

Ett tips är att blanda en halv kopp bikarbonat med några skedar vatten till en trögflytande smet. Smeta in ugnens ytor och låt stå över natten. Nästa dag kan du torka bort bikarbonatet med en fuktad trasa eller tvättsvamp.

Diska glaset i ugnsluckan:
Beroende på ugnsmodell kan du ibland skruva loss glasrutan i ugnsluckan och diska separat. Om det inte går får du helt enkelt ställa dig på knä och diska rutan där den sitter. Använd helst inte fönsterputs så undviker du att rester av kemikalierna förångas när ugnen används och hamnar i maten.

Diska ugnsgallret:
Det flesta ugnsgaller är gjorda i rostfritt stål. Du kan därför lugnt diska det i diskmaskinen om du har plats till det. Fastbrända matrester fås bort med lite bikarbonatblandning och en rejäl skrubbomgång med stålull eller en kraftig tvättsvamp.

Det är viktigt att du rengör hällen regelbundet. Det finns speciella medel för just spishällar att köpa i vanliga matvarubutiker. Man kan också använda sig av en skrapa men viktigt att man är försiktig så att det inte blir repor.

Placera ALDRIG föremål som lätt fattar eld på eller vid spisen.

Om det är tvätt- eller diskmaskin i din lägenhet, tänk på att silar och maskinen behöver rengöras då och då. Detta ansvarar hyresgästen själv för.

Framtill på de flesta tvättmaskiner finns det en lucka med en sil som behöver rengöras då och då. Det gör du enkelt genom att rengöra från damm, hår m.m. Kör sedan ett sköljningsprogram för att få en extra ren tvättmaskin.

På botten av diskmaskinen finns det en sil som samlar upp matrester. Denna behöver rengöras ofta. Det gör du genom att ta bort silen och diska den. Placera sedan tillbaka silen.
Var noga med att skölja ren tallrikar, bestick m.m. från matrester innan du kör det i diskmaskinen.

Övrigt

Glöm inte att anmäla din flytt till skatteverket så du får din post. Saknar du något brev kan du anmäla eftersändning på posten.
Det är viktigt att du skaffar en hemförsäkring på din nya adress.
Kom ihåg att teckna ett elavtal med valfri leverantör. Elnätsavtalet är redan skapat på HEMAB till dig.

Hyresavisering görs kvartalsvis och som boende hos oss får du tre avier per tillfälle.
Betala hyran senast den sista varje månad, innan den nya hyresperioden börjar. Det är viktigt att ange rätt OCR-nummer.

Om hyran inte betalas i tid skickar den till inkasso för indrivning.

 

Kom ihåg att uppsägning av hyresavtal räknas från den sista den månad man säger upp, med 3 månaders uppsägningstid. Uppsägning ska ske skriftligt, via mail, kontraktet eller ett vanligt papper.
Under uppsägningstiden är du skyldig att tillse att nya hyresgäster ges tillfälle att titta på lägenheten.

Lägenheten besiktas enligt avtalad tid. Vid besiktningstillfället ska lägenheten var tömd och välstädad. Vid avflyttningsbesiktningen lämnas nycklar/taggar till lägenheten åter. Senast kl. 12.00 på avflyttningsdagen måste du lämnat lägenheten och återlämnat nycklar/taggar till NSI. Om dagen infaller på en lördag, söndag eller annan helgdag är det den första vardagen därefter.

Kom ihåg att meddela Skatteverket ny folkbokföringsadress, att säga upp din hemförsäkring för lägenheten och att säga upp ditt elavtal och bredbandsavtal.